Updated 14-feb-2004

Betsy

Als August Derk acht maanden later op sterven ligt, vraagt P.J. om Betsy’s hand. Op 19 juni 1853 schrijft hij aan zijn ouders, die hij elke maand een brief schrijft: “Weet mijn geliefde ouders, dat ik op de vierde juni het genoegen had om een brief te ontvangen van de weduwe Daendels waarin het gelukkige nieuws staat dat Betsy na serieuze overwegingen besloten heeft om nader kennis met mij te maken.”

Een half jaar later neemt Betsy’s stiefmoeder Betsy, haar zussen en broer mee terug naar Nederland om hun opleiding af te maken. Met angst in het hart moet P.J. Betsy laten gaan. Op 18 oktober 1853 schreef hij naar zijn ouders: “Ik moet bekennen, lieve ouders, dat ik verschrikkelijk opzie tegen de scheiding van mijn geliefde die twee jaar zal duren. Als het in mijn macht lag, zou ik haar

Betsy als weduwe in Apeldoorn

nooit laten gaan. Maar waar het verstand spreekt, moet het hart zwijgen.”

Bij het vertrek op 19 februari 1854 wordt het gezelschap van het strand van Parusuan naar de “Rotterdam” geroeid. Hij schrijft daarover: “Toen het moment daar was om afscheid te nemen, kon ik mezelf niet beheersen en kon ik bijna geen afstand van haar doen. De volgende dag toen de koets naar Probolinggo de weg langs het strand volgde, draaide ik mijn blik naar de open zee en beleefde een onuitsprekelijke vreugde om de “Rotterdam” langzaam voorbij te zien zeilen en dat ik nog in staat was om een laatste stille groet aan mijn liefste te kunnen brengen.”

In deze brief zendt hij ook de maat voor een ring voor Betsy mee en vraagt hij zijn ouders om een ring te laten maken.

Als Betsy in Nederland arriveert gaat alles niet zo goed. P.J.’s ouders hadden haar uitgenodigd om een keer langs te komen op Zigtrijk, hun huis. Zij moest dit helaas van haar stiefmoeder afwijzen. Ook had zij totaal geen contact met P.J.. Later blijkt uit een brief van de vader van P.J. aan P.J. dat haar moeder Betsy alles had verboden omdat zij zelf een oogje op P.J. had. Ze had geprobeerd om tussen beiden te komen en zelf met P.J. te trouwen. Zij was zelf ook jonger dan P.J.. Betsy wist dat wel en had het daar natuurlijk zeer moeilijk mee toen zij in Nederland zat. Maar ze hield vol en ging op 29 oktober 1855 van Den Helder naar Surabaya met de “Zeenymph”. Ze trouwden en woonden in Batavia.

P.J. heeft veel succes, zo is hij rechter geweest in Padang, Indonesië (1858-1868), rechter geweest in Supreme Court of Justice in Batavia (1868-1875) en vice-president van Supreme Court of Justice in Batavia (1875-1882).

[Home] [Geschiedenis] [Roosegaarde] [Bisschop] [Daendels] [Roosegaarde Bisschop]