Updated 14-feb-2004

De naam Bisschop

De eerst bekende telg uit het geslacht Bisschop is Christopher Bischoff. Rond 1630 vlucht Christopher met zijn gezin vanuit het katholieke Warendorf naar het protestantse Rheda. Beiden liggen in Westfalen, Duitsland. Het was voor een protestant moeilijk om te leven in een katholieke stad. Christopher sterft in 1651. Zijn kleinzoon, Christoffel (1664 - 1739) vlucht tegen het eind van de 17de eeuw vanwege de godsdienstoorlogen naar de Nederlanden. In tegenstelling tot vele andere vluchtelingen trekt hij niet door naar Amsterdam, maar blijft steken in Zutphen.

Daar trouwt hij in 1696 met Trintjen Jolink. Hij vernederlandst zijn achternaam naar Bisschop. Ze krijgen negen kinderen. Een halve eeuw later in 1743, trouwt hun 7de kind, Hendrik, met Phemia Coolhaas. De heer Coolhaas is zilversmid. Als Hendrik als leerlooier voor zichzelf wil beginnen, leent de heer Coolhaas hem waarschijnlijk geld. Zo kan hij een voormalig klooster, IJsendoorn, van de gemeente Zutphen huren. Jammer genoeg is dit gebouw tijdens de terugtrekking van de Duitsers aan het eind van de 2de Wereldoorlog verwoest.

Ook zijn neef Jan start met een leerlooierij en alle twee worden geslaagde zakenmannen. Rond 1820 heeft de zaak zich uitgebreid tot 6 leerlooierijen en 3 pakhuizen in de buurt van Zutphen. Philippus, een zoon van Jan, werkt ook in de leerlooierijen en wordt een vooraanstaande man. Philippus is de vader van Jenneken. Zij trouwt uiteindelijk met Gerrit Jan Roosegaarde.

[Home] [Geschiedenis] [Roosegaarde] [Bisschop] [Daendels] [Roosegaarde Bisschop]