Updated 14-feb-2004

Philip Johannes

Philippus Johannes, ook wel P.J. genaamd, werd geboren op 11 maart 1825. Hij groeide op samen met zín 8 broers en zussen en mocht als enige studeren. P.J. studeert summa cum laude af in de rechten aan de universiteit van Utrecht. Daarna schoolt hij zich in Delft bij op het gebied van civiel ambtenaar in Nederlands-IndiŽ. In november 1851, toen hij 26 jaar was, vertrekt hij naar Nederlands-IndiŽ. Dat is de laatste keer dat hij zijn ouders zal zien.

P.J. Roosegaarde Bisschop rond 1874.

Hij verwacht daar kennelijk meer mogelijkheden om zich omhoog te werken op de maatschappelijke ladder. Het was in die tijd heel erg moeilijk om van de ene maatschappelijke laag naar de ander over te stappen: eens een boer blijft een boer en als je daar van afstamt dan kan je geen hoge functies hebben.

In 1852 is hij attendant van rechter Schuessler geworden. Op 31 augustus dat jaar gaat hij op bezoek bij August Derk Daendels, de assistent resident van Bengalen. Daar ontmoet hij Aleida Elisabeth Reiniera Daendels (Betsy genoemd), de dochter van August Derk Daendels. Het was liefde op het eerste gezicht, voor alletwee. Alleen er was ťťn probleempje, hij was 27, zij was 15 jaar.

Lees meer over hoe P.J. zijn Betsy uiteindelijk heeft kunnen huwen.

Klik hier voor het huis in Batavia waar P.J. en Betsy hebben gewoond.

Klik hier naar de foto met Betsy en haar kinderen.

[Home] [Geschiedenis] [Roosegaarde] [Bisschop] [Daendels] [Roosegaarde Bisschop]